İnşaat Temizliği Nasıl Yapılmalı?

İnşaat sonrası temizlik nasıl yapılır hiç merak ettiniz mi? Ev tadilatı bittikten sonra temizlik esnasında dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte bu yazımızda bulabileceksiniz!

İnşaat Temizliği Nasıl Yapılmalı?

İnşaat Temizliği Nasıl Yapılmalı?

İnşaat sonrası temizlik süreci yeni ev sahipleri için çok önemlidir. Temizlikle ilgilenenler, her şeyi temiz tutmanın en etkili yolunu arıyorlar.

İnşaat temizliği bazı durumlarda normal temizlikten daha fazla zaman alabilir ve detaylı olabilir. Ayrıca, özel gereksinimlerinizi karşılamak için şimdiden hazırlıklara başlamanız oldukça önemli. 

  • Kabaların Alınması

Yakın zamanda inşa edilen evlerin, inşaat sürecinden arta kalan çöp ve diğer malzemeler de dahil olmak üzere, enkazla çevrili olması nadir değildir. Bu listeye dökülenleri, boya fırçalarını, paketleri, telleri ve kasetleri de dahil edebilirsiniz. Yapılması gereken ilk şey, evin içindeki tüm çöpleri temizlemektir. Daha sonra, gevşek kum, daha kolay bertaraf edilebilmesi için demetler veya torbalar halinde toplanmalıdır.

Ancak yapıyı temizlemeye başlamadan önce çevredeki tozlardan ciğerlerinizi korumak için bir maske takmanız şiddetle tavsiye edilir. Öte yandan, yapmazsanız, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük kimyasalları, mikropları ve bakterileri ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilecekleri vücudunuza davet ediyor olabilirsiniz. Yine bunun nedeni, vücudunuzun çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olmasıdır.

  •  Kalıntılarının Temizlenmesi

İnşaatla uğraşan işçiler evinizin pencere veya kapı camına pislik bırakmak, temizlenmesi gereken en can sıkıcı şeylerden biridir. Öte yandan kalıcı leke diye bir şey yoktur çünkü onu çıkarmanın her zaman yöntemleri vardır. Kuruyan boya, bant ve derz ustura veya benzeri bir aletle kazındıktan sonra daha ince ve dayanıklı bir bez kullanılarak daha kapsamlı bir temizlik yapılabilir. Mevcut durum göz önüne alındığında, kullanacağınız kimyasalın cildinizle asla temas etmemesi gerektiğini unutmamak gerekir.

  •  Zemin kalıntılarının Temizlenmesi

Evinizin zemininde ve pencerelerinde eski boya, sıva ve harç olabilir. Bu izleri yok etmek için dibe zarar vermeyecek bir kimyasal temizleyici kullanın. Bazı huysuz birikintilerden kurtulmanız gerekirse, bir kazıma aleti yine de işe yarayacaktır.

  • Dolap Temizliği

İnşaatın geride bıraktığı kalıntıları evinizden temizlemeyi bitirdiğinizde, dolapların içini de temizlemeyi unutmayın. Kalan inşaat kalıntılarını temizlemek için sadece bir havlu kullanarak dolapların içinde biriken tozu temizlemek ve dolap kapaklarını bu yönde silmek yeterli olacaktır. Ancak, depolama alanlarını yeniden stoklamadan önce, onları kapsamlı bir şekilde temizlemeniz gerektiğini unutmayın.

  • Banyo ve Tuvalet Temizliği

Büyük bir tadilat veya tadilattan sonra yapmak isteyeceğiniz son şey banyo ve tuvalet zeminlerini görmezden gelmektir. Bu yapmak istediğin son şey. Derz dolgu maddeleri nedeniyle, önemli miktarda kiremit tozu olacaktır. Fayanslarda hala harç varsa, kazımanız da gerekebilir.

  • Kapı Temizliği

İnşaat sonrası temizlik süreci tamamlanmak üzereyken önlem alarak evinizdeki tozu azaltmanız mümkün. Bu nedenle, tozdan kurtulmak için evin dış ve iç kapılarını nemli bir bezle silin. Ardından, girişlerdeki fazla tozu temizlemek için küçük bir fırça ve ıslak bir havlu kullanın.

  • Zemin Temizliği

İnşaat temizleme işleminin son adımı olarak, zeminler, oraya kaçınılmaz olarak yerleşecek olan toz ve kiri toplamak için bırakılmalıdır. İnşaat sonrası temizlik yapılırken bu olursa, kirli bir zemin yepyeni hale gelecektir.