Kredi Sicili Nasıl Temizlenir ?

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir ? - Haberler - ayintaphaber.com

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir ?

Kredi sicili nasıl temizlenir konusunda içerik hazırladık. Burada bulunan kredi sicilleri olumsuz yönde etkilendiğinde nasıl temizlenir, bu hususta yazımızdan yararlanabilirsiniz. Artık kredi notlarının güvenilir olarak işlem görmesiyle birlikte sizler de online olarak bu alandan faydalanabilirsiniz. Online bilgileriyle mevcut kredi notlarınızı nasıl düzeltirsiniz bunu öğrenebilirsiniz. Ülkemizde yüzde 80 oranında kredi talep eden kişi vardır. Bunlar belirli bir iş için, konut veya ev almak için olabilir. Var olan standartlarını değiştirmek ve geliştirmek üzere belirli faiz oranları ile kredi çekmek ülkemizde yaygın olan bir davranıştır. Bir de borçlarını gene borç ile kapatmaya çalışan ve bu hususta bankalardan borç isteyen kişiler vardır. İşsiz olduğu için kredisini ödeyemeyen, kredi kartı borcunu kapayabilmek için kredi çeken insan sayısı çok fazladır. Öyle ki bir bankada var olan kredi borcunu, diğer bankadan kredi talep ederek kapatmak isteyen kişiler de sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir. Eğitim ihtiyacı, günlük ihtiyaçlar, mevsimsel ihtiyaçlar, bayramın ya da özel durumların getirdiği ihtiyaç kriterleri söz konusu olabilir. Kredi notlarına bakılarak, kredi verilir. Bu nedenle her bireyin kredi sicili vardır. Sivili bozuk olan kişilere bankalar kredi vermez. Adına kredi kartı çıkarmaz. Taksitli ya da nakit avans hesapları açmaz. Eksi hesaba düşemediğiniz gibi limit artırım talebinde de bulunamazsınız. Bu durum sürekli ilerlediğinde ise, direkt olarak kara listeye alınabilirsiniz. Burada yer alan işlemlere baktığımız zaman, kredi sicili nasıl temizlenir diyorsanız, sizler de yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Kredi Sicili Hakkında

 

Ekonomik olarak bilinçli kullanılması halinde kredi kartı kullanımı veya gerektiğinde kredi başvurusu yaparak kullanmak hayatı daha kolay bir hale getirmektedir. Ancak bazen kullanma şartlarında sınırları aşmak ve zor duruma düşmek finansal anlamda sıkıntı yaşamaya neden olabilmektedir. Bu durum kullanıcının finansal açıdan zor zamanlar geçirmesine neden olabilir. Eğer kredi çektikten sonra kredinizi ödemezseniz kara listeye girersiniz. Ülkemizin bankacılık kanunlarına göre bakıldığı zaman, üç kere üst üste kredi borcunun ya da kredi kartının ödenmemesi, kara listeye girmek için bir neden olmaktadır. Bunun yanında bir de kredi kartı borcuna baktığınız zaman, üç kere üst üste asgari ödeme tutarının ödenmesi de aynı etkiye neden olacaktır.

 

Kara liste borç sorumluluğunun uzun süre yerine getirilmemesi nedeniyle kredi kullanıcılarının kısıtlanması demektir. Bu kısıtlanma diğer adıyla yasal takip olarak isimlendirilir. Yasal takip borcun bir defa ödenmesi sonucu ortaya çıkmaz. Bu durumun belli şartları vardır. Yasal takip oluşturan borç unsuru hangi bankaya karşı olursa olsun diğer bankalar tarafından da denetim sağlanmaktadır. Yani diğer bankalardan da kredi işlemleri yapamazsınız.

 

Yasal Takibi Etkileyen Kredi Sicili Nasıl İlerler?

 

Bir banka müşterisi için borcun ödenmesi veya ödenmemesi hali o kişinin kredi notunu belirler. Kredi notu bilindiği üzere 5 farklı gruba ayrılarak değerlendirilir. Yasal takipte olan kişinin kredi notu genelde en riskli gruptadır. Bu bakımdan bu kişinin kredi notunu yükseltmemesi halinde bankalar tarafından kredi alabilmesi mümkün değildir.

 

Kara listede olmak tüm finansal faaliyetlerin sınırlandırılması demektir. Bu bakımdan bu durumdan haberdar olmak oldukça kolaydır. Uzun süredir borcunuzu ödemiyorsanız bankanız vasıtasıyla kara listeye alınıp alınmadığınızı öğrenebilirsiniz. Öte yandan borcunuzun ödeme gününün üzerinden uzun bir vakit geçmişse bankanız sizi sık sık bilgilendirecektir. Bu sayede borç yükümlülüğü nedeniyle yaşanacak yaptırımları sorgulamayı düşünebilirsiniz.

 

Kara liste için ayrıca Kredi Kayıt Bürosuna danışabilirsiniz. Buraya başvurarak hem kredi notunuz hem de sicilinizin nasıl işlediğini öğrenebilirsiniz. Bu sayede kara listede olup olmadığınızı da takip etmiş olursunuz.

 

Siciliniz yani kredi notunuz bankalara sizin hakkınızda fikir vermek adına belirlenmektedir. Bu bakımdan kredi notunuzun düşük olması her zaman kredi imkanlarının reddedileceği anlamı taşımaz. Ancak yine de düşük kredi notu diğer bankaların sizin hakkınızda olumsuz kanaat oluşturmasına neden olabilecektir. Diğer taraftan kara listeye alınmak gündelik ekonomik faaliyetlerinizi elinizden almaz. Kredi başvuruları ile kredi kart kullanımında ise kısıtlamalar yaşanacaktır.

 

Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?

 

Kredi siciline dair takibi Merkez Bankası saklamaktadır. Diğer taraftan bu işlem kredi kayıt bürosu tarafından da yapılmaktadır. Bu süreçte borcunuzu ödemeniz halinde yasal takip sürecinden hemen çıkmazsınız. Bu süre 5 yıl devam edecektir. Bu süreçte yapılan işlemler düzenli olarak takip edilecektir. Borçların düzenli ödenmesi halinde 5 yılın sonunda kara listeden çıkarılacaksınız. Borcunuzu kapatmanız hemen kara listeden çıkarılması anlamına gelmez ancak kredi kullanımı için hak elde etmenizi sağlar.

 

l Kredi sicili temizlemek için asgari ödeme yapıyorsanız, öncelikle bu ödeme kriterinden kurtulmanız gerekir.

l Bankaların kara listesinde iseniz bu listeden çıkmanız gerekecektir. Yukarıda bahsedildiği gibi borcu ödemek kara listeden çıkmak anlamına gelmez. Ancak borcu ödedikten 5 yıl sonra kara listeden çıkarsınız. Bu durumda kara listeye hiç girmemiş gibi tertemiz bir sayfa açmış olursunuz. Beş yılda bir yenilenen sistem vardır. Ancak beş yıl beklemeye gerek kalmadan da adım adım kredi sicilinizi temizlemeye yönelik adımlar atabilirsiniz.

l SGK lı bir işe girmeniz ve çalışmanız halinde, sigorta priminiz her ay yattığında, düzenli bir işte görünürsünüz.

l Var olan ve kullanmadığınız banka hesaplarını kapatmanız önemlidir. Bunlar kredi notunuzu da olumsuz yönde etkileyen durumları içermektedir.

l Kullanmadığınız kredi kartlarını kapattırmanız gerekir.

l Parça parça farklı bankalarda kedileriniz bulunuyor ise, bunları tek bir çatı altında toplamanız gerekir. Ne kadar sadelik o kadar hızlı yükselen kredi notu anlamına gelir. Kredi notunuzun yükselmesi de kredi sicilinizin olumlu yönde ilerlemesi anlamına gelecektir.

l Kara liste affı diye bir şey vardır. Ancak bu bireysel işlemler için kara liste affı söz konusu değildir. Bu kayıtlar 5 yıl boyunca borç ödense dahi devam edecektir. Ancak zaman zaman istisnai durumlar için kredi affının yapıldığı bilinmektedir. 2009 yılından bu yana kara liste affı yaşanmamıştır. Son kara liste affında bireysel krediler, çek ve senet işlemleri affedilmiştir.

Bankalar kredi kartı verirken sicilinizi ve kredi notunuzu değerlendirmeye alacaktır. Ancak tek kriter bu değildir. Bankanıza ek gelir göstererek veya borcunuzu bir şekilde ödeyeceğiniz kanıtlayarak kredi kartı almanız mümkünüdür.

 

Bahsedilen durum kredi kullanımı için de geçerlidir. Kredi miktarına ve ödeme şeklinizin uygun olmasına göre bankalar dilediğiniz krediyi verebilecektir. Örneğin borcu elde edebilmek için ipotek gösterilecek taahhüt verilebilir veya kefil gösterilebilir. Bu durum bankanın tamamen diğer kriterleri değerlendirmesine bağlı bir karardır. Bu konuda bankalara ek gelir göstermek ve birikimlerinizin olduğunu belirtmek fayda sağlayabilecektir.

 

Kredi Sicilinizin Yeniden Olumsuz Etkilenmemesi için Yapmanız Gerekenler

 

Bu durumun en temel çözümü bilinçli bir kullanıcı olmaktır. Öncelikle ihtiyaca ve gelire göre borç yapmak gerekir. Borçların en azından asgari tutarının zamanında ödenmesi ise bir diğer çözüm olarak karşımıza çıkar. Eğer istenmeyen bir durumdan dolayı borç ödenemiyorsa bu durumda borcun tamamının yapılandırılarak taksitlere bölünmesi yerinde olacaktır.

 

Ödeyemeyeceğiniz borcu çekmemeniz gerekir. Kredi kartındaki paranın sizin değil bankaya ait para olduğunun bilincinde olmalısınız. Bilinçli tüketici olarak ilerlerseniz, hayatınızdaki birtakım olguları finanse edebilme imkânına sahip olursunuz.