Kredi Kartının Son Kullanma Tarihi Nasıl Öğrenilir ?

Kredi Kartının Son Kullanma Tarihi Nasıl Öğrenilir ? - Haberler - ayintaphaber.com

Kredi Kartının Son Kullanma Tarihi Nasıl Öğrenilir ?

Kredi kartının son kullanma tarihi nasıl öğrenilir konusunda bir içerik hazırladık. Bununla birlikte sizler de kredi kartınızın son kullanma tarihini öğrenebileceksiniz. Bu oldukça fazla sorulan bilgiler içinde yerini alır. Online alışverişlerde kullanılırken, sıklıkla sorulur. Ayrıca son kullanma tarihini bilmeniz de kartınızı kullanan sizler için önemli bilgidir. Son kullanma tarihi yaklaştığı zaman ATM kartları yutabilir. Buna karşı temkinli olmanız gerekir. Ayrıca sizden online alışverişlerde ya da müşteri hizmetleri ile iletişimde bu son kullanma tarihi bilgisi de istenmektedir. Bu içeriğimizde ilgili konuya ilişkin detaylı bilgileri bulabileceksiniz.

Kredi kartı günümüzde sık kullanılan bir araç haline geldi. Öyle ki evde unuttuğumuz zamanlarda dahi mobil uygulamalar üzerinden, QR kodlar ile kredi kartımızı kullanmaya devam edebiliyoruz. Anahtarlıklara ya da çiplere yerleştirebiliyoruz. Kredi kartının yaygınlaşması ve nakit kullanımının azalması ile birlikte dünyada teknolojik açıdan çeşitli bir alana yayılabiliyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan işlemleri sizler ile paylaşıyoruz.

 

Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi

Kredi kartı son kullanma tarihi öğrenmek aslında kolaydır. Kredi kartınızı aldığınız zaman ön yüzeyin sağ alt bölümde bulunur. Burada ay ve yıl şeklinde yer alır. O ay kredi kartınızın son kullanım tarihi doluyor demektir. Aslında her kredi kartının bir kart numarası vardır. Bu kart numarası aynı zamanda bir hesaba bağlıdır. Her ne kadar son kullanma tarihi bitse de yeni çıkan kart numarası da aynıdır. Bağlı bulunduğu hesap da aynı kalmaktadır. Sadece kullanımda olan materyalin yani kartın süresinin sona erdiği anlamına gelir. Çünkü bu kartlar çiplidir. Belirli bir süre zarfında kullanmaya bağlı olarak zarar görebilir. Son ay içerisinde kullanım zorluğu yaşanabilir. Çipler zaman içinde var olan yıpranmalara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Yani kartın süresinin bitmesine daha bir yıl varken, kötü kullanıma bağlı olarak kart yıpranmış olabilir. Kart süresine daha varken, ATM’ye taktığınızda ATM bu kredi kartını yutabilir. Bazen de kredi kartını kullanırken gerek çip özelliği gerek temassız özelliği çalışmayabilir. Bunlar kötü kullanıma bağlı oluşan sorunlardır.

Gerçek deri olmayan cüzdanların içerisinde bulunan kimyasal nedeni ile kredi kartların çipleri zarar görebilir. Cüzdan dışı yerlerde muhafazası nedeni ile üzerinin jelatini soyulabilir. Kart takılma yapar ve çalışmaz. Bunun dışında temassız özelliği bulunmayabilir. Varsa çalışmayabilir. Yağmur görmesi ya da buna bağlı olumsuz nedenlerden kaynaklı olarak zarar görmesi muhtemeldir. Sizler de kredi kartınızı aldıktan itibaren uygun kullanım koşullarına bağlı kalarak kullanım sağlamalısınız. Ayrıca online kullanımlara açabilir ya da kapatabilirsiniz. Bunlar da mobil uygulamalar aracılığı ile sizin inisiyatifinize sunulmuş olan işlemleri barındırır.

İnternet bankacılığı kullanmak, online alışverişleri yaygın şekilde kullanmak sizden istenilen kredi kartı son kullanma tarihi bilgisinin önemini de ortaya çıkarmıştır. Bu önem giderek artmıştır. Dijital dünyaya baktığımızda her bilgiye ulaşılabilirlik ve kişinin siz olduğunu teyit etmek bakımından çeşitli sorular sorulur. Bu sorulara biri de kulanmış olduğunuz kredi kartı ile ilgilidir. Bazen arkasındaki CVV kodu sorulur. Bazen ön yüzü bilgileri istenir. Ön yüzü bilgilerinin içerisinde bulunan kredi kartı son kullanma tarihi bilgisi de sıklıkla tercih edilen ve istenilen bilgiler içerisinde yerini alır. Kredi kartı son kullanma tarihi öğrenme işlemi bu kadar basittir. Bunun için kart bilgisine ihtiyacınız vardır. Ön yüzeyinde bulabilir ve bu bilgiye göre işlem yapabilirisiniz. Bazen kredi kartı yanında olmayan kart kullanıcıları bu bilgiyi nereden bulabileceklerini sorgulamaktadır. Bu bilgi yalnızca kart üzerinde yazar. Kartınız yanınızda yoksa kullandığınız bankanın mobil uygulamasına giriş yaparak burada kart bilgilerini görebilirsiniz. Kredi kartı son kullanma tarihi bu kart bilgisi içerisinde yer alır. Yani online bankacılık ya da mobil bankacılık kullanılarak da öğrenilir. Ancak diyelim ki ATM kartınızı yuttu. Kartınızı kaybettiniz ve müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartınızı iptal etmek durumuna kaldınız. Kartınızın içinde bakiye vardı. Mevcut kartınızın gelme süresi maksimum 15 günü bulur. Bu 15 günlük süre içerisinde kredi kartınızı kullanmak istiyorsunuz. Ne yazık ki bu mümkün olmayacaktır. Online alışverişlerde size son kullanma tarihi sorulur. Aslında mobil bankacılık ile elinizde olmayan kartınızın bilgilerine erişebilirsiniz. Buradaki kart numarasını bulursunuz, CVV kodunu bulursunuz. Bunları yazdığınız zaman doru kabul edilir. Ancak son kullanma tarihi iptal ettirmiş olduğunuz karta aittir. Yeni kart henüz sizin elinize ulaşmadığı için, her ne kadar diğer bilgiler doğru olsa da kredi kartı son kullanma tarihi bilinmediği için kartınız online alışverişlerde kullanılamaz. Peki 15 gün beklemem mi gerek diyorsanız, bunun için yalnızca sistemden nakit avans çekmenize izin verilir. Onu yaparken de bankacılık işlemlerini kullanırsınız. Mobil bankacılık veya internet bankacılığı alanına giriş yaparsınız. Bu giriş işleminin hemen ardından direkt olarak nakit avans çekebilirsiniz. Kredi kartından nakit avans çektiğinizde sizden son kullanma tarihi istemez. Çekilen bu para banka hesabınıza aktarılır. Bu ayrı banka ATM kartınız ile kullanabilirsiniz. İster ATM kartınızı ATM ye takarak bu parayı nakit çekersiniz. İsterseniz alışveriş yapabileceğiniz market veya AVM lerde kredi kartı kullanır gibi ATM banka kartınızı kullanırsınız. Kredi kartınız olmadığında bu şekilde iki haftalık idare edebileceğiniz bir yöntemdir.

 

Kredi Kartı Son Kullanma Tarihini Öğrenme İşlemi

Kredi kartı son kullanma tarihi öğrenme işlemi nasıl yapılır. Bunu açıkladık. Bilmeniz gereken bir başka konu ise, kredi kartının son kullanma tarihinin neden gün ay ve yıl şeklinde yazmadığı ile ilgilidir. Dikkat ettiyseniz, kartın ön yüzeyinde yer alan bölgede ay ve yıl olarak ikişerli haneler yazar. Toplam dört hane olarak karşımıza çıkar. İlk iki hane ayı göstermektedir. Sonraki iki hane ise, yılın son iki hanesini göstermektedir. Örneğin temmuz ayının 2023 yılında kredi kartınızın son kullanma hanesi bitiyor ise 07/23 şeklinde ifade edilir. Hangi bankanın kartı olursa olsun fark etmez. Uluslararası olan bir kredi kartı son hanesi ifade etme biçimini göstermektedir. Bununla birlikte sizler de neden gün yazmadığını merak edebîlersiniz.

Bir güne bağlı değildir. Dolayısı ile son kullanma tarihindeki ay boyunca kullanabilirsiniz demek olur. Yani ayın onunda da kullanabilirsiniz. Yirmisinde ya da otuzunda dahi kullanabilirsiniz. Ancak son aya girdiğiniz zaman dikkatli olmanızda fayda vardır. Çünkü kredi kartınızın çalışmama riski çok fazladır. Zaten bu riski öngören bankalar son ay, siz bir şey talep etmeden yenilenmiş olan kartınızı sizin mevcut adresinize gönderir. Yeni kart şifresi eskisi ile aynı olur. Çünkü bu ilk kez çıkan bir kart değildir. Sadece son kullanma tarihi bitmiş olan bir kredi kartının devamı niteliğinde çıkan yenileyici bir karttır. Herhangi bir ayrım söz konusu olmadığı için kredi kartını verimli kullanabilmeniz adına bankalar öngörülerince sizlere yenilenmiş kartınızı gönderir. Genellikle bu süre beş yılı kapsamaktadır. Beş yıl içerisinde yıpranan ya da hasar görmüş kartlarınız erken olarak kullanılamamaya başlayabilir. Ancak bu süre zarfında amacına uygun kullanılmış kartların yenilenmesi için de son kullanma tarihine bakmak gerekir. Son ayı bir zaman dilimi olarak görerek, son aya yaklaşmadan yenilenmiş kartınıza geçmekte fayda vardır. Böyle bir durumda eskisini kullanmanızı önermiyoruz.