Kredi Notu Kaç Ayda Yükselir ?

Kredi Notu Kaç Ayda Yükselir ? Haberler - ayintaphaber.com

Kredi Notu Kaç Ayda Yükselir ?

Kredi notu, bankalar tarafından müşterilerine verilen bir nottur. Müşterilerin banka üzerinde gerçekleştirdiği işlemlerine göre belirli bir not verilmektedir. En riskli kredi notu bulunan kişilerin işlemleri aksayabilmektedir. Bu sorunları yaşamamak için kredi notunuzu yükseltecek önlemler alabilirsiniz. Ancak kredi notları anında yükselmemektedir. Kredi notu kaç ayda yükselir sorusunu sıklıkla duymaktayız. Ayrıca kredi notu nedir, düşük kredi notu sorunları gibi sık sorulan soruların cevaplarını aramaktadır. Müşteriler banka işlemlerini gerçekleştirmeden önce bu soruların cevaplarını aramaktadır. Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz.

 

Kredi Notu Yükselme Süresi

 

Bankalar belirli kriterlere bakarak müşterilerini kredi notu vermektedir. Kredi notları belirli aralıklara göre numaralandırılmıştır. Not sisteminde 1500-1699 ve 1700-1900 arasında olan kişilerin banka işlemleri çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. İyi veya çok iyi olarak adlandırılmaktadır. Genellikle yeni banka müşterileri bu aralığı oluşturan kişilerdendir. Banka işlemlerinizi aksatmanız halinde kredi notunuzu düşürebilirsiniz. Riskli aralıklara geldiğinizde banka yetkilileri tarafından sıkı kurallara tabi tutulursunuz. Banka işlemleriniz aksatılmaktadır. Hem bankanızda hem de sosyal çevreden çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. Sadece müşterisi olduğunuz banka için değil diğer bankalar içinde kredi notu oldukça önemlidir. En riskli grupta yer alan kişilerin farklı bankalardan hesap açması sınırlandırılmaktadır. Ancak kredi notu sürekli değişebilmektedir. Bahsedeceğimiz önerileri yerine getirerek kredi notunuzu kolayca yükseltebilirsiniz.

 

Kredi notu yükselme süresi banka kullanıcılarına göre değişiklik göstermektedir. Riskli ve orta aralıkta kredi notuna sahip kişilerin yükselme süresi daha düşüktür. Normal şartlarda bu kişilerin not değişimi 1 ila 6 ay arasında değişiklik göstermektedir. Ancak en riskli aralıkta veya icralık olan kişiler kara listede anılmaktadır. Kara listeye düşmüş kişilerin yaptığı işlemler sınırlandırılmıştır. Yükselme süresi 24 aya kadar uzatabilmektedir. Ödemelerinizi mutlaka düzene sokarak bu süreyi kısaltmayı amaçlamalısınız. En riskli gruptan çıkmadığınız takdirde işlemleriniz aksayabilmektedir.

 

Kredi Notu Düşük Olmasından Kaynaklı Sorunlar

 

Kredi notuna göre banka yetkilileri müşteri işlemlerine izin vermektedir. Bankalar için müşteriler arasında ilk bakılacak kriter olarak görülmektedir. Buna bakılarak hesap açılışı, kredi başvurusu onayı, para transferleri gibi işlemler sağlanmaktadır. Kredi notu düşük olmasından kaynaklı sorunlar kullanıcılara zor anlar yaşatabilmektedir. Bu sorunların detaylı olarak yazımızda bahsettik. Sorunların başında talep ettiğiniz kredilerin onaylanmaması olmaktadır. Banka müşterileri kredi çıkmamasından dolayı işlemlerini erteleyebilmektedir. Ev ve araba alımları, eğitim süreleri ve tatil konusunda ertelemek zorunda kalmaktadır. İhtiyaç kredisi sayesinde borçlarını kısa sürede kapatmamaktadır. Borç yapılandırmasına girmesine izin verilmemektedir. Çok kısa sürede borcun tamamının ödenmesi istenmektedir. Eğer bu işlemi gerçekleştirmezseniz banka sizi icraya verme hakkına sahiptir. Bazı kiralama işlemlerinde de sorunlar ortaya çıkmaktadır. Araba veya ev kiralama işlemlerinde kredi notuna bakan şirketler bulunabilmektedir. Bahsettiğimiz sorunları yaşamamak için kredi notunuzu yükseltilecek adımları uygulamalısınız.

 

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

 

Kredi notu banka müşterisi olan herkesi yakından ilgilendirmektedir. Her kullanıcının yaptığı banka içi işlemlerine göre bir kredi notu bulunmaktadır. Kredi not aralığının riskli ve en riskli bölmesinde bulunan kişilerin işlemleri sınırlandırılmaktadır. Ayrıca ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedir. Kredi notunuzu düzelterek bu gibi sorunlardan kurtulabilirsiniz. Peki, kredi notu nasıl yükselir?

 

Bankalarda kredi başvuru ödemelerinizin veya kart ödemelerinize göre not etkilenmektedir. Ödemelerinizi düzenli yapmaya özen göstermelisiniz. Bankada belirlenen son ödeme günlerinizi asla aksatmamanız gerekmektedir. Normal şartlarda ödeme günlerini birkaç gün gecikse dahi bir şey olmamaktadır. Ancak kredi notu riskli aralıklarda bulunan kişiler için aynı şeyler geçerli değildir. Bundan dolayı ödeme günlerine ve miktarlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yapacağınız ödemeleri düzene koyarak ayda 100 -150 puan artabilirsiniz.

 

Borçlarınızın tamamını ödemeye gayret göstermelisiniz. Çoğu banka müşterisi kredi kart borçlarının sadece asgarisini ödemektedir. Asgari tutarı tamamlayarak borcun kalan miktarını gelecek aya atlatmaktadır. Notunuzun normal seviyelerine gelmesini istiyorsanız her ay borcunuzun tamamını ödemelisiniz. Yaptığınız bu adım sayesinde kısa sürede hedeflediğiniz puan aralığına gelebilirsiniz. Borçlarınızı tam ödeyen ve zamanını geçirmeyen müşteri imajını sağlayabilirsiniz. Yalnızca kullandığınız banka hesaplarınızın açık kalması önerilmektedir. Bankaların belirli tutarlarda yıllık ödemeleri bulunmaktadır. Kullanmadığı hesapların yıllık tutarları ödenmesi sıklıkla atlanmaktadır. Bu durum notunuzun düşmesine neden olmaktadır.

 

Bazı banka müşterileri banka kartı ve kredi kartıyla harcamalarını gerçekleştirmemektedir. Bankaları sadece paraları için güvenli bir kasa gibi görebilmektedir. Finansal işlemlerini nakit parayla gerçekleştirebilmektedir. Hiçbir banka bu tip müşterileri sevmemektedir. Banka kartlarından yararlanmayan müşterilerine kredi puanları oluşturmamaktadır. Herhangi bir nakit ihtiyacında veya istek kaynaklı kredi başvuruları geç onaylanabilmektedir. Çünkü banka yetkilileri müşterilere ait bir veri oluşturamamaktadır. Bu nedenle kredi notu oluşturmak için banka imkanlarından yararlanmanız ve düzenli ödeme yapmanız gerekmektedir.

 

Kredi Notu Hesaplama

 

Kredi notu hesaplama yapmak için harcamalarınız ve banka hareketleriniz göz önünde tutulmaktadır. Borçlarınızı zamanında ödeme, düzenli ödeme alışkanlıkları, hali hazırda borç miktarı, kredi kartı kullanımı, kredi talebi yoğunluğuna bakılmaktadır. Bu aşamalar analiz edilerek kredi notu ortaya çıkmaktadır. Bankaların müşteri talepleri onaylanması kredi notuna bağlıdır. Kredi notu düşük olan kişiler banka içerisinde işlemleri sınırlandırılmıştır. Ayrıca bazı müşteriler icralık olabilmektedir. Sınırda olmamak için kredi notunuzu yüksek tutmaya özen göstermelisiniz. Bazı önerileri yerine getirerek kredi notunuzu kolayca yükseltebilirsiniz. Kredi notunuzu müşterisi olduğunuz bankalardan öğrenebilirsiniz. Şubelere girmeden bankaların mobil uygulamalarından ve web adresleri üzerinden bulabilirsiniz. Bazı bankalar müşterilerinin kredi notlarını SMS yoluyla öğrenmesine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca kredi notunuzu sizde kolayca hesaplayabilirsiniz.

 

Bankalar tarafından belirlenen aylık ödeme planına uymayan kullanıcıların puanları düşmektedir. Kredi kartları ve banka kartları kullanımları KKB tarafından kayıt altına alınmaktadır. Borçlarınızın gelirlerinizden fazla olması kötü bir imajdır. Sürekli olarak hesap özeti gelecek aya aktarılmaktadır. Kredi notunuz bundan dolayı düşebilmektedir. Kredi notu yükselmesi anında gerçekleşmediği için belirli bir süre işlemleriniz aksayabilmektedir. Ayrıca kredi notları veya puanları diğer bankaların bilgisine açıktır. Kara listeye düşen müşterilerin diğer bankalarda işlem yapma ihtimali düşmektedir. Riskli kredi notu aralığına düşmek kolaydır. Ancak bu aralıktan çıkmak banka müşterileri için zor olabilmektedir. Uzunca bir süre kredi puanlarını yükseltmek için çaba sarf etmeleri gerekebilmektedir. Belirli aralıklarla kredini notu hesaplamaları yapmalısınız. Notunuzu bankalara bildirerek öğrenmelisiniz. Durumunuzu öğrenerek ona göre banka işlemlerinizde hareket edebilirsiniz. Orta, riskli ve en riskli puan aralıklarında iseniz yazımızda bahsettiğimiz önlemleri alabilirsiniz. Belirli süre içerisinde notlarınızı hedeflediğiniz aralıklara çıkarabilirsiniz.

 

Kredi Notu Yüksek Olmasının Avantajları

 

Kredi notu yüksek kişiler bankalarda çeşitli ayrıcalıklardan yararlanabilmektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren bankalar hakkında genel bir araştırma yaptık. Kredi notu yüksek kişilere sağlanan banka işlemlerini aktardık. Kredi notu yüksek olmasının avantajları hakkında genel bilgileri topladık. Kredi notu yüksek kişilerin başvurduğu krediler kısa sürede olumlu sonuçlanabilmektedir. Genellikle kredi kartı borçlarınıza ve diğer borçlarınızın ödeme süreçlerine göre kredi notunda değişiklik olabilmektedir. Borçlarınızı ödemediğiniz takdirde notunuz düşmektedir. Bankaya karşı ödeme güvenini yıpratmış olursunuz. Böylelikle kredi başvuru işlemlerinizde farklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Avantajlar sadece banka işlemlerinizle sınırlandırılmamaktadır. Beyaz eşya, altın ve döviz alımlarınızda da kredi notuna bakılmaktadır. Ev veya araç kiralarken de önemli bir gösterge olabilmektedir. Notun düşük olması beraberinde farklı sorunları getirmektedir.