Kredi Kartının Asgari Tutarını Ödeyemezsem Ne Olur ?

Kredi Kartının Asgari Ödemesi Nasıl Hesaplanır ? - Haberler - ayintaphaber.com

Kredi Kartının Asgari Tutarını Ödeyemezsem Ne Olur ?

Kredi Kartının Asgari Ödemesi Nasıl Hesaplanır?

 

Kredi kartı, sizin olmayan bir paranın, bankaya ait olan bir nakitin alıp kullanılmasıdır. Bankalar bunun için size bir limit verir. Vadelere ayırabilir ve taksit yapabilirisiniz. Bunun sonucunda da direkt olarak o an yanınızda olmayan parayı kullanabilirsiniz. Ancak belirlemiş olduğunuz taksitlerin de ödemesi geldiğinde bunları ödersiniz. Aylık olarak kredi kartı ekstresi kredi kartı borcu olarak gelir. Bu içerikte sizlere kredi kartının asgari ödemesi nasıl hesaplanır hususunda bir içerik hazırladık. Bununla birlikte kredi kartı kullanıcıları olarak ekstrenin tamamını ödemeye imkânınız bulunmuyor ise asgarisini ödemeniz gerekir. Çünkü asgarisi ödenmemiş olan bir kredi kartı borcu sizin kara listeye girmenize neden olur. Bu durum kredi notunuzu düşüren etmenlerin başında gelmektedir.

 

Kredi kart borcu nedir ve Kredi kartı borcu ne zaman ödenmelidir? Ödenmezse ne olur?

 

Kredi kart borcu, bir ay boyunca (30 gün) kredi kartının hesap kesim tarihine kadar yapılmış olan harcamalar sonucunda ortaya çıkar.

Kredi kartınızla yapmış olduğunuz tüm harcamaları kapsamaktadır. Buna ek olarak daha önceden taksitlendirilmiş borç tutarını da içermektedir.

Kredi kart borcu aydan aya düzenli olarak ödenmelidir. Bu düzenli ödemeler yapılmazsa ya da aksarsa ne olur?

Eğer ki borcunuz fazlaysa ve o ay hepsini ödeyemeyeceğinizi düşünüyorsanız kredi kartı borcunun asgari tutarını ödemeniz gerekmektedir. Kredi kartı borcundaki asgari tutar ise, dönem borcunuzdaki ödenmesi gereken minimum tutarı belirtmektedir. Bu minimum tutar da belirli oranlarla hesaplanmaktadır. Kredi kartı asgari tutarının hesaplanma oranı, dönem borcunun asgarisidir. Bu asgari tutarın oranı bazı bankalara göre de değişiklik göstermektedir. Vakıfbank ve İş bankasına göre dönem borcunun asgari tutarı temsil etmektedir.

 

Asgari Tutarı Ödeyemezsek Ne Olur?

Dönem borcunuzdaki asgari tutar ödenmezse bankanın faizleri ortaya çıkmaktadır. Bu faizler hesap kesim tarihinden itibaren ödenmemiş olan borçlara 'gecikme faizi' olarak uygulanmaktadır. Borcun ödenmediği süre boyunca borca sürekli olarak gecikme faizi eklenmektedir. Dolayısıyla ödenmesi gereken tutar çokça artmaktadır.

Bir yıl içerisinde 3 dönem boyunca yani 3 ay boyunca kredi asgari tutarını ödemezseniz kredi kartınızın borcu fazlasıyla artmış olacağından dolayı kartınız nakit kullanımına kapatılmış olacaktır. Eğer ki kartınızın borcunu 3 dönem yani 3 ay boyunca hiç ödeyemezseniz kartınız tamamen kullanıma kapatılmaktadır. Borçlarınızı tamamen ödedikten sonra kartınızı kullanıma açtırabilirsiniz. 3 ay ödenmeyen kredi kartı borçları için yasal işlem de başlatılmaktadır. Eğer kredi kartı borcunun sahibi SGK'lı bir işte çalışmıyorsa ya da düzenli bir geliri yoksa eve haciz işlemi başlatılmaktadır.

SGK'lı bir işte çalışanların ise maaş hesaplarına yaptırım gerçekleştirilmektedir.

 

Bu durumlar geneldir. Her banka için aynı şey söylenmemektedir.

Krediler Grubu olarak belirlenen bu sistemde kredi kartı ve kredilerin müşterilere sunulması amaçlanır. Banka'nın bireysel parakende ticari ve kurumsal tüm kredilerin tahsisinden portföy kalitesinin yükseltilmesinden riskin takibinden sorumlu olan gruptur. Görevleri;

l Onay ve yetki limiti içerisinde kalan ilgili sekmente gelen kredi taleplerini inceler.

l Yetki limiti dışındakileri genel müdürlük kredi komitesine veya yönetim kuruluna sunar.

l Genel ekonomik konjektür ve risklerle ilgili genel müdürlük ve şubeleri bilgilendirir.

l Kredi kararlarının mevzuat ve kredi politikalarına uygunluğunu sağlar.

Bankalarda kredi açma yetkisi esas itibari ile yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu bu yetkinin tahsis edeceği kredi komitesine veya geneli devredebilir. Uygulama da bankalarda haftada bir gün ve belirli saatlerde bir araya gelen komite bu yetki sayesinde gelmiş kredi taleplerini görüşerek karara bağlanır. Kredi kartı da bir çeşit kredi limiti olarak karşımız açıklar. Bu nedenle kişilerin kredi kartlarının belirli limitlerde olması ya da farklı limit aşırı işlemleri ön plana koyması bundandır. Kiminin limitsiz kredi kartı olurken kiminin 2 bin TL ya da 5 bin TL olarak farklı limitlerde, dengelenmiş kredi kartı olur. Bu kredi kartlarını belirleyen en büyük etmen SGK primleri ve kişinin almış olduğu maaş, yan gelir ürünleri vb. konumlarıdır.

 

Kredi Kartının Asgari Ödemesi Hesaplama İşlemi

Borcun tamamını ödeyemiyor iseniz, kredi kartının asgari tutarını ödemeniz gerekir. Bunun için de belirli bir süre bulunmaktadır. Bu süre, hesap kesim tarihinden itibaren başlar. Borcun son ödeme tarihi olarak belirtilen tarihe kadar devam eder. Bu zaman diliminde ödeme yapılması gerekir. Borcun son ödeme tarihinden itibaren hala ödeme yapmadıysanız gecikmeye düşersiniz. Gecikmeye düşer aynı zamanda günlük faiz de borcunuza aktarılmaya devam eder. Siz ödeyene kadar faiz işler. Asgari ödemeyi yaptığınızda da faiz işler. Ancak gecikmeye düşmezsiniz. Kara listeye alınmazsınız. Borcunuz ödenmiş gibi görülür. Kalan tutar bir sonraki aya yansıtılır. Bunun sonucunda direkt olarak faiz işletilirken, ödemediğiniz tutar üzerinden düşük olarak ele alınır. Yani asgari ödemenin yapılması da oldukça önemli bir olgudur.

Kredi Kartının Asgari Ödemesi Hesaplama yaptığınız zaman, kredi kartınızda açılacak olan yeri görmek de önemli olur. Borcunuzu öğrenir ve buna uygun yapacağınız ödemeyi de fark edebilirsiniz. Kredi kartının asgari ödemesi hesaplama işlemi nasıl yapılır gelin birlikte hesaplayalım. Bu durum önceden çok kafa karıştırıcıydı. Çünkü kartın limitine göre belirleniyordu. Kartın son bir yılında yapılan harcamalara ve ödeme durumuna göre belirleniyordu. Bu nedenle çeşitli farklılıklar ortaya çıkabiliyordu.

Yeni yapılan düzenlemeye uygun olarak kredi kartı asgari ödeme tutarı tüm kredi kartları için aynı kabul edildi. Aynı oranda asgari ödeme tutarı hesaplanması, hesaplayan kullanıcılar için de kolay oldu. Buna göre kredi kartı limitinin yüzde 20 oranı o kredi kartı ekstresinin asgari ödeme tutarını oluşturuyor. Yani, kredi kartınız 1000 TL olarak borç geldiyse, bunun asgarisi 200 TL oluyor. 2000 TL aylık kredi kartı borcunuz geldiyse bunun yüzde 20 oranı olan 400 TL asgari ödeme miktarı oluyor. Bu açıdan bakınca da her kredi kartında ve her limitin yüzdesinin aynı olması nedeni ile hesaplamalar daha kolay olabiliyor.

 

Küsuratlı gelen ve hesaplama işleminde güçlük çeken kişiler de olabilir. Bunun için çeşitli sitelerde hesaplama araçları bulunur. Bu hesaplama aracı ile kredi kartınızın asgari ödeme tutarını kendiniz de hesaplayabilirsiniz. Bazen de bir hesap makinesi ve matematiksel işlemler ile kısa sürede asgari ödeme tutarını belirleyebilirsiniz. Ekstreniz gelmeden, asgari ödeme tutarını bilmeniz, hesap miktarınızı daha güvenilir neticede kılabilmektedir.

Asgari ödeme işlemi her ne kadar önemli olsa da belirli ödeme kriterleri vardır. Örneğin üç ay boyunca üst üste asgari ödeme tutarın ödeyemezsiniz. Böyle bir şey olması halinde kredi kartınız üçüncü ayın sonunda harcamalara kapatılır. Borcun tamamını ödemeden de açılmaz. Bu gibi küçük ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Kredi kartınız alışverişe kapalı olunca aslında borcunu ödemediğiniz görünür. Bu durum sizin yasal takip sürecine girmenize, kara isteye alınmanıza ve kredi notunuzun düşmesine neden olur. Küçük görünen ancak önemli olan ayrıntıları sizler de keşfedebilirsiniz. Böylece yasal takibe düşmeden üçe aya kalmadan arada asgari ödüyorsanız, arada borcun tamamını ödeyerek kartınızı kullanımda tutabilirsiniz. Küçük finansal detayları bilmek, kredi notunuzun yüksek tutulması noktasında işinize yarayacak uygulamaları içerir.